PRINTEGER congres wetenschappelijke integriteit in Bonn

door | mrt 1, 2018 | Ethiek

De Europese PRINTEGER conferentie heeft tot doel een cultuur te bevorderen waarin integriteit een essentieel onderdeel is van excellent onderzoek. Een internationaal expertpanel formuleerde de rol en taken die organisaties en managers hierbij hebben.

ConScience was uitgenodigd in het expertpanel. Henriëtte Bout weet veel van het organisatieontwikkeling en integriteit en was daarom lid van het panel. Onderwerp was de wetenschappelijke integriteit en het bevorderen ervan waarbij er vele invalshoeken werden gekozen, van design van deugdelijk wetenschappelijk onderzoek en statistische methoden tot de taak van een integrity officer en de rol van het grote geld.

Voor mij was het een verademing was dat eindelijk de focus zich verbrede van de wetenschapper naar de context van het wetenschappelijk werk. Dat wetenschappelijke integriteit bevorderen niet een kwestie is van jonge wetenschappers goed opvoeden met gedragsregels maar van je organisatie moreel goed inrichten en aansturen.

Het Bonn statement is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Science and Engineering Ethics en ook te lezen op de site Springer Link